poniedziałek, 18 marca 2013

MUFFINY MIGDAŁOWE Z FIGAMI



Dla NieAlergików... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

Składniki:
  
250 g mąki pszennej 
łyżeczka proszku do pieczenia 
150 g brązowego cukru (w oryginale 170g)
85 g suszonych fig, posiekanych 
115 g migdałów, drobno posiekanych 
200 ml mleka 
łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu) 
2 łyżki oleju słonecznikowego 
kilka łyżek płatków migdałów do posypania (u mnie posiekane migdały)


Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, cukier.

W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, migdały, figi, ekstrakt.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę mleka.

Ciasto przełożyć do foremek do pieczenia muffinek (do 3/4 wysokości). Obsypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. 





6 komentarzy:

  1. migdały i figi - mmmrrrrrrr :) lubię tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre połączenie migdałów i fig:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Figi i migdały - to musi być wyborne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakieś smakołyki :), a ja jeszcze bez śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanką muffinek ale te wyglądają mi na takie które i następnego dnia są wilgotne i pyszne.

    OdpowiedzUsuń