Dla NieAlergików... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.
Składniki:
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru (w oryginale 170g)
85 g suszonych fig, posiekanych
115 g migdałów, drobno posiekanych
200 ml mleka
łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu)
2 łyżki oleju słonecznikowego
kilka łyżek płatków migdałów do posypania (u mnie posiekane migdały)
Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, cukier.
W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, migdały, figi, ekstrakt.
Połączyć
zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę mleka.
Ciasto przełożyć do foremek
do pieczenia muffinek (do 3/4
wysokości). Obsypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 190ºC przez
około 25 minut.
migdały i figi - mmmrrrrrrr :) lubię tak :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jednego :)
OdpowiedzUsuńdobre połączenie migdałów i fig:)
OdpowiedzUsuńFigi i migdały - to musi być wyborne połączenie :)
OdpowiedzUsuńO jakieś smakołyki :), a ja jeszcze bez śniadania.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką muffinek ale te wyglądają mi na takie które i następnego dnia są wilgotne i pyszne.
OdpowiedzUsuń