poniedziałek, 4 marca 2013

BEZGLUTENOWE BUŁKI ZE ŚLIWKAMI



Składniki:

szklanka zmielonych ziaren prosa (lub mąki jaglanej)
szklanka mąki gryczanej
pół szklanki aktywnego zakwasu bezglutenowego (np. takiego jak w tym przepisie)
5 łyżek siemienia lnianego
sól
garść suszonych śliwek

Śliwki opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, po kilku minutach pokroić na niewielkie kawałki.
Siemię zalać ok. 1,5 szklanki wrzątku, po lekkim przestudzeniu krótko zmiksować (robię to blenderem "żyrafą"), wsypać mąki, sól, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrastania na ok. 2-3 godziny. Formować bułeczki (łatwiej się formują, gdy dłonie zwilżamy wodą), w każdą porcję ciasta wkładać kawałki śliwek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki nie rosną jak mocno jak drożdżowe, więc odstępy między nimi nie muszą być duże. Można piec od razu, ale ja odstawiam jeszcze na ok. pół godziny do wyrastania. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach (gdy spód bułeczki jest zarumieniony obracam ją na drugą stronę i piekę jeszcze kilka minut).


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. też tak uważam :) Na pewno bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię dodatek śliwek do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patysko, Margaretko, Justyno, Zielaczku, dziękuję!:)
    Aniu, :)))) Ja też lubię i chyba nie muszę pisać kto mnie zainspirował;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyśne ;) pozdrawiam i zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-lososia-z-salsa/

    OdpowiedzUsuń