poniedziałek, 4 marca 2013
BEZGLUTENOWE BUŁKI ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
szklanka zmielonych ziaren prosa (lub mąki jaglanej)
szklanka mąki gryczanej
pół szklanki aktywnego zakwasu bezglutenowego (np. takiego jak w tym przepisie)
5 łyżek siemienia lnianego
sól
garść suszonych śliwek
Śliwki opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, po kilku minutach pokroić na niewielkie kawałki.
Siemię zalać ok. 1,5 szklanki wrzątku, po lekkim przestudzeniu krótko zmiksować (robię to blenderem "żyrafą"), wsypać mąki, sól, dobrze wymieszać. Odstawić do wyrastania na ok. 2-3 godziny. Formować bułeczki (łatwiej się formują, gdy dłonie zwilżamy wodą), w każdą porcję ciasta wkładać kawałki śliwek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki nie rosną jak mocno jak drożdżowe, więc odstępy między nimi nie muszą być duże. Można piec od razu, ale ja odstawiam jeszcze na ok. pół godziny do wyrastania. Piec ok. 30-40 minut w 200 stopniach (gdy spód bułeczki jest zarumieniony obracam ją na drugą stronę i piekę jeszcze kilka minut).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe... :)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam :) Na pewno bardzo smaczne :)
Usuńsmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCZARUJESZ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek śliwek do pieczywa :)
OdpowiedzUsuńPatysko, Margaretko, Justyno, Zielaczku, dziękuję!:)
OdpowiedzUsuńAniu, :)))) Ja też lubię i chyba nie muszę pisać kto mnie zainspirował;)
pyśne ;) pozdrawiam i zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-lososia-z-salsa/
OdpowiedzUsuń