poniedziałek, 27 maja 2013

BANANOFFEE dla alergika

 

 

Polecam bananoffee pie w oryginale:) Brakowało mi jednak podobnego "smaczku" w wersji bezmlecznej. Swoim przepisem zainspirowała mnie Patyska.


Składniki:

200ml śmietanki ryżowej
dwie łyżki melasy z chleba świętojańskiego
3 dojrzałe banany
popping z prosa lub amarantusa (opcjonalnie)

Śmietankę gotować z melasą na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzić. Banany zmiksować i zmrozić (u mnie ok. pół godziny). W pucharkach ułożyć mus bananowy, polać sosem toffi, posypać poppingiem.


 

5 komentarzy:

  1. taki deser bardziej do mnie przemawia niż banoffee pie (nie przepadam za baardzo słodkimi deserami ;) :p
    może śmietanka kokosowa zamiast ryżowej?
    skorzystam z przepisu :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosowa? Pewnie! Ciekawa jestem smaku, chyba wypróbuję:)

      Usuń
  2. Podoba mi się! :) Super bezmleczna alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jam inspiracją, cóż za wyróżnienie! Dziękuję! :) Dodanie czegoś chrupiącego - genialne. Mój banofi był taki właśnie za delikatny, potem jak robiłam, to dorzucałam pokruszone ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Z ciasteczkami musi być super - ja potrzebowałam szybko czegoś bez glutenu, więc padło na popping:)

      Usuń