Aromat pieczonych jabłek i cynamonu...
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 125g masła
- 5 łyżek chłodnej wody
- 3 łyżki cukru z agawy lub cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4-5 jabłek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- jajko
Z mąki, masła, wody, cukru i cynamonu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w "ósemki" lub nieco cieniej. Oprószyć mieszanką cukru, skrobi i cynamonu. Ciasto rozwałkować, aby tworzyło koło o średnicy ok. 30cm. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście wokół układać jabłka, zostawiając po bokach ok. 3cm ciasta na zawinięcie. Brzegi ciasta zawinąć. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować nim ciasto. Oprószyć brązowym cukrem. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.
Cudowne. Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńW dodatku wygląda pysznie :) i zachęcająco
OdpowiedzUsuńAch jak jesiennie, idealne połączenie jabłek i cynamonu :)
OdpowiedzUsuńI do kawałka tej tarty jeszcze kubek kawy poproszę i będę Arniko w niebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Właśnie zaparzam kawę, więc zapraszam do nieba:)
Usuńooo maka orkiszowa, jablka ... cudenko
OdpowiedzUsuń