czwartek, 1 listopada 2012

RYŻ ZAPIEKANY Z ŻURAWINĄ

 

Lubię zapiekany ryż. Zazwyczaj robię po prostu z jabłkami i cynamonem, tym razem dodałam żurawinę... Dla NieAlergików polecam z dodatkiem waniliowego sosu jogurtowego...


Składniki:

brązowy ryż
jabłka
ew. cynamon lub/i kardamon
suszona żurawina
brązowy cukier (opcjonalnie)

Ryż ugotować. Jabłka zetrzeć na tarce, można doprawić np. cynamonem, dosłodzić, jeśli jabłka są kwaśne. W naczyniu do zapiekania ułożyć połowę ryżu, wyłożyć jabłka, na to pozostały ryż. Posypać suszoną żurawiną i brązowym cukrem. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.

NieAlergicy mogą przygotować sobie pyszny sos i polać nim ryż już na talerzu. Jogurt (najlepiej  gęsty - grecki) wymieszać z niewielką ilością ekstraktu waniliowego lub ziarenkami z laski wanilii, dosłodzić np. syropem z agawy. Przepyszne.


Wielkie Święto Żurawiny 2012

4 komentarze:

  1. Pycha! To musi być super smaczne :). Jak byłam mała, Mama robiła mi ryż z jabłkami, cynamonem i słodką śmietanką ( jako wykorzystanie niezużytego ryżu ). Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arniko, pomysł super! Żurawina pewnie ciekawie podkręca smak jabłek i cynamonu. Uwielbiam ją w szarotkach, więc pewnie i w takim ryżu doskonale się sprawdza.
    Z chęcią dodam Cię do żurawinowej akcji na moim blogu, ale powinnaś najpierw podmienić banerek. Pisałam o tym w zasadach akcji - banerek ma być spod zaproszenia na moim blogu.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z takimi przepisami, popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna alternatywa dla ryżu z jabłkami, niech w kuchni będzie różnorodnie:)

    OdpowiedzUsuń