piątek, 23 listopada 2012
KOKOSOWA SZARLOTKA Z MIGDAŁAMI
Składniki:
szklanka mąki (u mnie jaglana)
szklanka suchej pulpy kokosowej lub migdałowej (pozostałej przy produkcji mleka kokosowego/migdałowego)
ok. 1/3 kostki masła
ew. odrobina wody - jeśli wiórki są bardzo suche i ciasto trudno jest zagnieść
4 łyżki "śmietanki" migdałowej (mielone migdały zalane gorącą wodą, odstawione na kilka godzin, zblenderowane) - ew. można pominąć i zwiększyć ilość wody
jabłka
cynamon
płatki migdałowe
Zagnieść ciasto, wylepić nim formę (u mnie forma do tarty). Podpiec przez ok. 10 minut.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem. Jeśli są bardzo soczyste, wówczas lekko odcisnąć. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać obficie płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Ciasta ani jabłek nie słodziłam, ale oczywiście można to zrobić. Inna opcja to polanie szarlotki, przed podaniem, syropem z agawy lub klonowym:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowny pomysł. To MUSI być pyszne :). Żadna alergia z Tobą nie jest straszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Szkoda, że nam nie wolno migdałów :( O, widzę masło w przepisie - super, że możecie (my też, ale nie za dużo).
OdpowiedzUsuńpychotka, migdały i jabłka to jest to!
OdpowiedzUsuńmigdały i aromat cynamonu - uwielbiam to w szarlotkach...
OdpowiedzUsuńWszystkie smaki tego ciasta mi pasują, masło można zastąpić klarowanym i też będzie dobrze:)
OdpowiedzUsuń