piątek, 23 listopada 2012

KOKOSOWA SZARLOTKA Z MIGDAŁAMI



 Składniki:

szklanka mąki (u mnie jaglana)
szklanka suchej pulpy kokosowej lub migdałowej (pozostałej przy produkcji mleka kokosowego/migdałowego)
ok. 1/3 kostki masła
ew. odrobina wody - jeśli wiórki są bardzo suche i ciasto trudno jest zagnieść
4 łyżki "śmietanki" migdałowej (mielone migdały zalane gorącą wodą, odstawione na kilka godzin, zblenderowane) -  ew. można pominąć i zwiększyć ilość wody

jabłka
cynamon
płatki migdałowe

Zagnieść ciasto, wylepić nim formę (u mnie forma do tarty). Podpiec przez ok. 10 minut.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce i wymieszać z cynamonem. Jeśli są bardzo soczyste, wówczas lekko odcisnąć. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać obficie płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
Ciasta ani jabłek nie słodziłam, ale oczywiście można to zrobić. Inna opcja to polanie szarlotki, przed podaniem, syropem z agawy lub klonowym:)




Migdały na słodko i wytrawnie!

5 komentarzy:

  1. Cudowny pomysł. To MUSI być pyszne :). Żadna alergia z Tobą nie jest straszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Szkoda, że nam nie wolno migdałów :( O, widzę masło w przepisie - super, że możecie (my też, ale nie za dużo).

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka, migdały i jabłka to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. migdały i aromat cynamonu - uwielbiam to w szarlotkach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie smaki tego ciasta mi pasują, masło można zastąpić klarowanym i też będzie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń