poniedziałek, 19 listopada 2012
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA DYNIOWA
Składniki:
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
cebula lub kawałek pora
3-4 ziemniaki
ok. 500g dyni
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
kurkuma - ok. 1/2 łyżeczki
imbir - ok. 1/2 łyżeczki
olej lniany lub oliwa
popping z amarantusa (opcjonalnie)
Pokrojone warzywa zalać wrzątkiem, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i gotować do miękkości warzyw. Lekko zmiksować. Doprawić do smaku solą, kurkumą i mielonym imbirem. Gdy zupa lekko ostygnie, już na talerzu dodać łyżkę oliwy/oleju. Przed jedzeniem posypałam ekspandowanym amarantusem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
poproszę miseczkę :)
OdpowiedzUsuńimbirowe rozgrzewanie - to lubię :)
OdpowiedzUsuńFajny patent z amarantusem :)
OdpowiedzUsuńDyniową uwielbiam, z amarantusem? nie wpadłam na to, super pomysł!
OdpowiedzUsuń