Coś pysznego dla miłośników czekolady:) Przepis Davida Lebovitza znaleziony na Moich Wypiekach.
Składniki:
115 g masła
170 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
3 duże jajka
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
1 puszka dulce de leche (około 380 g) - skondensowane mleko słodzone gotowane w puszce 2 godziny (użyłam gotowego)
opcjonalnie 100 g posiekanych podpieczonych orzechów włoskich lub pekan (pominęłam)
W
garnuszku na małym ogniu roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do
roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, aby nie było grudek.
Masę
czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały
czas miksując na wysokich obrotach. Dodać cukier, wanilię, mąkę, zmiksować. Na
końcu wmieszać orzechy.
Formę
o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę
masy, na nią w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem
widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw masy karmelowej. Następnie
wyłożyć resztę masy brownies. Na to wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić
zygzaki.
Piec
przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.
CZEKOLADA ! dziś piekłaś dla mnie :):)
OdpowiedzUsuńPycha! Musi być obłędnie słodkie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że NieAlergicy się przyjęli ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie kawałeczek takiego smakołyka, oj, jak bym zjadła!
Ja właśnie upiekłam blondies od Doroty :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda bosko :)