środa, 14 listopada 2012

BROWNIES Z DULCE DE LECHE - dla NieAlergików


Coś pysznego dla miłośników czekolady:) Przepis Davida Lebovitza znaleziony na Moich Wypiekach.

Składniki:

115 g masła
170 g gorzkiej czekolady
25 g kakao
3 duże jajka
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
1 puszka dulce de leche (około 380 g) - skondensowane mleko słodzone gotowane w puszce 2 godziny (użyłam gotowego)
opcjonalnie 100 g posiekanych podpieczonych orzechów włoskich lub pekan (pominęłam)



W garnuszku na małym ogniu roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do roztopienia. Zdjąć z palnika i dodać kakao, wymieszać, aby nie było grudek.
Masę czekoladową przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na wysokich obrotach. Dodać cukier, wanilię, mąkę, zmiksować. Na końcu wmieszać orzechy.
Formę o wymiarach 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę masy, na nią  w równych odstępach wyłożyć 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw masy karmelowej. Następnie wyłożyć resztę masy brownies. Na to wyłożyć resztę dulce de leche i znów zrobić zygzaki.
Piec przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Wystudzić, pokroić na kwadraty.

4 komentarze:

  1. CZEKOLADA ! dziś piekłaś dla mnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Musi być obłędnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że NieAlergicy się przyjęli ;)
    Zjadłabym sobie kawałeczek takiego smakołyka, oj, jak bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja właśnie upiekłam blondies od Doroty :)
    Twoje ciacho wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń