Przepis dla NieAlergików lub Alergików spodziewających się gości:) Jadłam ją wiele razy zanim okazało się, że jestem uczulona na większość składników w niej zawartych... Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Rolada smakuje bajecznie, rozpływa się w ustach...
Składniki na ciasto:
4 jajka
100 g cukru pudru
100 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
cukier waniliowy (16g)
Składniki na krem:
250g mascarpone
5 łyżek nutelli
Składniki na polewę:
100 g czekolady
30 g masła
Białka ubić na
sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier, ubijając. Dodawać żółtka i
nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, dodać startą
czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Przygotować
czystą ściereczkę , posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach
28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 -
15 minut w temperaturze 180ºC. Od razu po upieczeniu (nie czekamy aż ostygnie!)
ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę
ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić tak do
ostudzenia.
Mascarpone
zmiksować z nutellą. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować masą,
ponownie zawinąć i włożyć do lodówki na kilka godzin. Polać polewą - czekoladę
rozpuścić z masłem na wolnym ogniu. Tym razem miałam za mało czekolady i polewę
przygotowałam rozpuszczając masło, kakao i cukier puder.
Robiłam ją, jest przepyszna. Przepięknie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRolady domowe są pyszne:)
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :]
OdpowiedzUsuńBajeczna...jak na wielbiciela czekolady i mascarpone przystało na pewno się nią wkrótce zainteresuję :)
OdpowiedzUsuńDla gości Alergików jak znalazł:) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńCzekolady nigdy dość :):) i krem z mascarpone - mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńwspaniała!!!!!
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że ja nie jestem na nic uczulona (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo ;)), bo już mi ślinka do tej rolady cieknie :)
OdpowiedzUsuń