środa, 21 listopada 2012

ŻEBERKA nie tylko w miodzie....



Rzadko jem mięso, ale ostatnio zasmakowałam w ... żeberkach. Danie nie najlżejsze, ale przepyszne!


Składniki (dla 4 osób):

ok. kilogram żeberek
2 cebule 
kilka ząbków czosnku
4-5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego ( u mnie słodkawy przecier w włoskich pomidorów eko)
3-4 łyżki miodu
majeranek (dałam dość dużo, ok. 1,5 łyżki)
bazylia (u mnie płaska łyżeczka)
sól
pieprz

Żeberka opłukać, pokroić, posypać solą i pieprzem, odstawić na ok. pół godziny. Obsmażyć lekko na rozgrzanej patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, dodać miód, przecier, zioła, dolać trochę wody, poddusić chwilę i przełożyć do żeberek. Całość zapiekać pod przykryciem przez ok. godzinę w 200 stopniach.


5 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :). Mój Mężczyzna byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na widok takich żeberek aż chce się zawołać jak Flinstonowie : jaba daba du !!!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też lubimy ale jak mówisz lekkie to danie nie jest. W każdym razie zachęcające, a dawno już nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, niedawno robiłam podobne z pomarańczami:)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń