piątek, 1 marca 2013

BATONIKI KAROBOWO-MIGDAŁOWE


Kolejna wersja smacznych i zdrowych domowych batoników...


Składniki:

100g masła
3-4 łyżki miodu
100g mielonych migdałów
ok. 70g preparowanej kaszy jaglanej
2 łyżki karobu


Masło i miód podgrzać, by się rozpuściły, odstawić. Migdały lekko podprażyć na patelni (uważać, by się nie przypaliły, gdyż zbrązowione będą gorzkie!), dodać do masła z miodem, wsypać karob oraz popping jaglany, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę "batonikową", uformować dłonią tak, aby batonik miał ok. 1,5-2cm grubości.
Schłodzić. Gdy zastygnie pokroić w dowolny sposób.

8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo ciekawie, chętnie bym spróbowała jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miód i migdały... niestety te składniki nie dla alergików :( A tak pysznie wyglądają te batoniki...

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ,ale pychotka ! zjadłabym takiego batonika ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny przepis...Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobne do amarantusowych:)
    Swoją drogą nie spotkałam się z poppingiem jaglanym albo nie zwróciłam na niego uwagi. Rozglądnę się zatem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam,że istnieje takie cudo jak preparowana kasza jaglana :D Na mojej "wsi" tego nie ma :) Mąki też nie widziałam w żadnym sklepie kurczę :( A tyle fajnych przepisów tu u Ciebie! Te batoniki wyglądają niezwykle apetycznie ahhh... :)

    OdpowiedzUsuń