wtorek, 23 października 2012
FASOLOWE KOTLETY Z MARCHEWKĄ I CUKINIĄ
Składniki (na ok. 15 sztuk):
400g ugotowanej fasoli (u mnie "czarne oczko", ale może być inna)
ok. 1 i 1/3 szklanki płatków gryczanych
3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
cukinia (mniej więcej tyle ile marchewki)
szczypiorek
łyżeczka kuminu
łyżeczka przyprawy shoarma
sól
oliwa
Cebulę i czosnek drobno pokroić i lekko zrumienić na rozgrzanej oliwie. Ugotowaną fasolkę zmiksować ze startą na tarce marchewką i cukinią. Dodać cebulkę z czosnkiem, pokrojony szczypiorek, skrobię, sól, przyprawy i ok. pół szklanki płatków (resztę zostawić do panierowania), wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w płatkach i smażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ fasoli muszę spróbować. Wyglądają zachęcająco!
OdpowiedzUsuń