Ciasto z jabłkami... Jeszcze ciepłe... Do tego kubek aromatycznej kawy... To lubię:)
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej (NieAlergicy mogą zrobić wersję pszenną)
150 g masła
5 łyżek mleka kokosowego (lub śmietany)
ew. 2-3 łyżki cukru pudru - wersja dla łasuchów;)
kilka jabłek (u mnie 5 dość dużych)
4 łyżki cukru (użyłam muscovado)
cynamon
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko pokroić w plasterki, pozostałe zetrzeć na tarce. Ciastem wylepić formę do tarty, wyłożyć starte jabłka, na nich ułożyć plasterki jabłka. Posypać cynamonem oraz cukrem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Cudowne :). Muszę w końcu się skusić na jkąś odmianę szarlotki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dołączenia przepisu do akcji Skarby jesieni w kuchni Alergika na Durszlaku:)Super przepis i do tego bezglutenowy!
OdpowiedzUsuń