poniedziałek, 22 października 2012

PASTA Z SOCZEWICY

 

Świeży chlebek, pasta i plasterek pomidora... Pyszne...


Składniki:

200g żółtej lub czerwonej soczewicy
bulion (bez glutaminianu) lub sól i ulubione zioła
ząbek czosnku
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy (u mnie sporo czerwone papryki i trochę oregano)
2 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego lub oliwy

Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą z solą i ew. ziołami. Gotować ok. 15-20 minut, bulion musi odparować (gdyby płyn odparował zanim soczewica będzie ugotowana to oczywiście trzeba uzupełnić). Gdy trochę ostygnie wcisnąć ząbek czosnku, dodać przecier, przyprawy i olej, zmiksować na gładką masę. Można dodać natkę pietruszki lub świeże zioła.


 

1 komentarz: