... czyli fiński chlebek ziemniaczany. Zainspirował mnie przepis Anny-Marii. Chlebek zrobiłam w dwóch wersjach - z dodatkiem orkiszu i jajka oraz bezglutenowej i bezjajecznej. Do chlebków dodałam oliwki i suszone pomidory...
Wersja bez jajek i glutenu:
300g puree z ziemniaków
100 g mąki jaglanej
łyżka skrobi kukurydzianej wymieszana w dwóch łyżkach zimnej wody
sól
1/2 drobno pokrojonej cebuli
garść zielonych oliwek
3-4 suszone pomidory
Wersja glutenowa z jajkiem:
300g puree
100g mąki orkiszowej
jajko
sól
1/2 drobno pokrojonej cebuli
oliwki
suszone pomidory
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zrobić puree, dobrze ostudzić (ugotowałam wieczorem i odstawiłam na noc).
Do puree dodać mąkę, sól, skrobię (lub jajko), oliwki, drobno pokrojone pomidory, cebulkę i zagnieść "ciasto". Odrywać kawałki i formować chlebki grubości ok. 0,5 cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w 220 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pyszne bez dodatków, ale świetnie smakują też np. z wędzonym łososiem.
To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuń