poniedziałek, 29 października 2012

PERUNARIESKA


 

... czyli fiński chlebek ziemniaczany. Zainspirował mnie przepis Anny-Marii. Chlebek zrobiłam w dwóch wersjach -  z dodatkiem orkiszu i jajka oraz bezglutenowej i bezjajecznej. Do chlebków dodałam oliwki i suszone pomidory... 


Wersja bez jajek i glutenu:

300g puree z ziemniaków
100 g mąki jaglanej
łyżka skrobi kukurydzianej wymieszana w dwóch łyżkach zimnej wody
sól
1/2 drobno pokrojonej cebuli
garść zielonych oliwek
3-4 suszone pomidory


Wersja glutenowa z jajkiem:

300g puree
100g mąki orkiszowej
jajko
sól
1/2 drobno pokrojonej cebuli
oliwki
suszone pomidory

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zrobić puree, dobrze ostudzić (ugotowałam wieczorem i odstawiłam na noc).
Do puree dodać mąkę, sól, skrobię (lub jajko), oliwki, drobno pokrojone pomidory, cebulkę i zagnieść "ciasto". Odrywać kawałki i formować chlebki grubości ok. 0,5 cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w 220 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pyszne bez dodatków, ale świetnie smakują też np. z wędzonym łososiem.



 





2 komentarze: