U mnie znowu kokosowo:) Tym razem pralinki z kokosem w polewie z karobu.
Składniki:
150g wiórków kokosowych
3 łyżki mleka kokosowego
6 łyżek sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")
cukier (u mnie syrop z agawy) do smaku
Na polewę:
50g masła
2 łyżeczki karobu lub kakao
cukier (dałam agawę - ok. 2 łyżki)
Masło roztopić, dodać mleko kokosowe, cukier i wiórki. Wymieszać, schłodzić. Po ostygnięciu wstawiłam jeszcze na kilka minut do lodówki. Uformować kulki.
Masło na polewę rozpuścić, dodać cukier i karob, dokładnie wymieszać (dodałam jeszcze łyżkę wody). Gdy lekko ostygnie polać kokosowe kuleczki.
Przechowywać w lodówce.
To MUSI być pyszne!
OdpowiedzUsuńale pycha *.* uwielbiam kokos!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam karobu - jestem bardzo ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńKokosowe...mniam..
OdpowiedzUsuńKarob to zamiennik kakao...smakuje inaczej ale jest smaczny,slodki i posiada ciemna barwe
OdpowiedzUsuńKarob to zamiennik kakao...smakuje inaczej ale jest smaczny,slodki i posiada ciemna barwe
OdpowiedzUsuń