poniedziałek, 8 października 2012

TARTA KOKOSOWO-ŻURAWINOWA




Składniki:

2 szklanki mąki ( u mnie szklanka jaglanej, 1/2 szklanki kukurydzianej i 1/2 szklanki kasztanowej)
150g masła sklarowanego (dla NieAlergików może być "zwykłe")
ew. trochę wody (2-3 łyżki)

szklanka mleka kokosowego 
1 i 1/4 szklanki wody
3 łyżki skrobi ziemniaczanej 
2 łyżki cukru lub miodu

szklanka suszonej żurawiny
3 łyżki wiórków kokosowych

Z mąki i masła zagnieść ciasto (jeśli są z tym trudności dodajemy odrobinę wody) i wylepić nim formę do tarty. Podpiec przez 10 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotować budyń: w garnku zagotować mleko kokosowe ze szklanką wody i cukrem. Skrobię wymieszać w 1/4 szklanki chłodnej wody i powoli wlewać do gotującego się mleka. Gotować chwilę mieszając. Budyń wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać żurawiną i wiórkami kokosowymi. Piec jeszcze przez ok. 15 minut. 




W przepisie użyłam składników wykorzystywanych przez APART w produkcji kosmetyków: 
- Nektaru pod prysznic - liczi i żurawina 
- Płynu do kąpieli - migdał i kokos 

Żurawina bogata jest m.in. we flawonoidy, witaminy A, B3, C i E oraz kwasy owocowe, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie naszego organizmu, w tym także skóry. Działa przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie.

Kokos zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Na Filipinach palmę kokosową nazywa się "drzewem życia", natomiast orzech kokosowy przez mieszkańców wysp Pacyfiku określany jest mianem "lekarstwa na wszelkie choroby". Naturalne antyoksydanty zawarte w kokosie zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając, że staje się ona jędrna i elastyczna. 



3 komentarze:

  1. Z pewnością masło da się zastąpić masłem klarowanym. Jeśli uznasz za słuszne to dopisać chętnie zobaczę Twój przepis w akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika. Pozdrawiam a ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie!
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń