niedziela, 28 października 2012

CIASTO KOKOSOWO-CUKINIOWE

 

Przepyyyyszne... Jestem od niego uzależniona:) Przepis pochodzi z "Trochę innej cukierni", ale nieco go zmodyfikowałam (m.in. podwoiłam porcję;). Jedno z najlepszych ciast bez jajek jakie znam.


Składniki:

2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie jaglana, gryczana i z quinoa)
3/4 szklanki brązowego cukru
10 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 szklanki cukinii
1,5 szklanki wody
plasterki banana (opcjonalnie):)

Wymieszać sypkie składniki. Połączyć z obraną i startą cukinią. Następnie dodać olej, wodę i ocet. Wymieszać i włożyć do formy. Piec 40 minut w 180 stopniach.




6 komentarzy:

  1. mmmm świetne!
    mam świeżego kokosa, będę z niego robiła mleko, więc z wiórków które mi zostaną zrobię to ciasto skoro mówisz że takie pyyyszne :D ostatnio robiłam cytrynowo-kardamonowe kokosanki :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę możesz zastąpić mlekiem (jak w oryginalnym przepisie). A może woda i mleczko kokosowe pół na pół?:)

      Usuń
  2. Musi być pyszne :). Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też to ciasto robiłam i też się nim zachwyciłam i nie tylko ja:)
    Ciasto świetne też na muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dosyć niewyrośnięte i wilgotne mi wyszło. Czy takie ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest dość wilgotne, ale ja takie lubię:) Ciasta bez jajek nie chcą raczej wyrastać:/ Struktura może w pewnym stopniu zależy też od rodzaju użytej mąki. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń