czwartek, 11 października 2012

GRUSZKOWE BABECZKI



 

Ciast z jabłkami było już trochę na moim blogu, teraz czas na gruszki:) Kupiłam wczoraj pyszne, słodkie, dojrzałe... A zatem - BABECZKI Z GRUSZKAMI, a raczej "eksperymentalne babeczki z gruszkami":), ponieważ pierwszy raz użyłam ekstraktu ze stewii. O ile w kawie nie bardzo mi ten "syrop" pasował, to do wypieku nie mam żadnych zastrzeżeń:)


Składniki:

1,5 szklanki mąki (u mnie wymieszana jaglana, gryczana i kasztanowa)
łyżeczka proszku do pieczenia BIO
4 łyżki oleju/oliwy
łyżka octu balsamicznego
szklanka wody
4 łyżki ekstraktu ze stewii lub ok. 1/2 szklanki brązowego cukru

gruszka/i

Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę, ocet balsamiczny i stewię, wymieszać tylko do połączenia składników. Jeśli używamy cukru a nie stewii, wówczas mieszamy go najpierw z mąką i proszkiem, a dopiero później dodajemy płynne składniki.
Ciasto przełożyć do foremek, na wierzchu ułożyć kawałeczki gruszki. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. Jakby dodać jeszcze banana to wyrosłyby bardziej. Muszę w końcu kupić mąkę gryczaną! Nie ma to jak domowe pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaglądnij do mnie na bloga - www.kuchnianawzgorzu.pl

    OdpowiedzUsuń