poniedziałek, 1 października 2012

KOKOSOWE KAROBELKI:)


 

U mnie znowu kokosowo:) Tym razem pralinki z kokosem w polewie z karobu.


Składniki: 

150g wiórków kokosowych
3 łyżki mleka kokosowego
6 łyżek sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")
cukier (u mnie syrop z agawy) do smaku

Na polewę:

50g masła
2 łyżeczki karobu lub kakao
cukier (dałam agawę - ok. 2 łyżki)

Masło roztopić, dodać mleko kokosowe, cukier i wiórki. Wymieszać, schłodzić. Po ostygnięciu wstawiłam jeszcze na kilka minut do lodówki. Uformować kulki.

Masło na polewę rozpuścić, dodać cukier i karob, dokładnie wymieszać (dodałam jeszcze łyżkę wody). Gdy lekko ostygnie polać kokosowe kuleczki. 

Przechowywać w lodówce.




6 komentarzy:

  1. ale pycha *.* uwielbiam kokos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam karobu - jestem bardzo ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karob to zamiennik kakao...smakuje inaczej ale jest smaczny,slodki i posiada ciemna barwe

    OdpowiedzUsuń
  4. Karob to zamiennik kakao...smakuje inaczej ale jest smaczny,slodki i posiada ciemna barwe

    OdpowiedzUsuń