wtorek, 2 października 2012

KUKURYDZIANA TARTO-SZARLOTKA

 

Ciasto z jabłkami... Jeszcze ciepłe... Do tego kubek aromatycznej kawy... To lubię:)


Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej (NieAlergicy mogą zrobić wersję pszenną)
150 g masła
5 łyżek mleka kokosowego (lub śmietany)
ew. 2-3 łyżki cukru pudru - wersja dla łasuchów;)

kilka jabłek (u mnie 5 dość dużych)
4 łyżki cukru (użyłam muscovado)
cynamon

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko pokroić w plasterki, pozostałe zetrzeć na tarce. Ciastem wylepić formę do tarty, wyłożyć starte jabłka, na nich ułożyć plasterki jabłka. Posypać cynamonem oraz cukrem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.




Ciasto, ciasteczko z owocami sezonowymi! KONKURS!

2 komentarze:

  1. Cudowne :). Muszę w końcu się skusić na jkąś odmianę szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do dołączenia przepisu do akcji Skarby jesieni w kuchni Alergika na Durszlaku:)Super przepis i do tego bezglutenowy!

    OdpowiedzUsuń