wtorek, 16 października 2012

PASZTET Z FASOLI




Składniki:

400g fasoli Jaś
średnia cukinia
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
sól
ulubione przyprawy (ja użyłam słodkiej czerwonej papryki oraz czubrycy)

Fasolę opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać chłodną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę i ugotować fasolę do miękkości (ja gotuję z dodatkiem majeranku i tymianku). Odcedzić.
Cukinię obrać i zetrzeć/zmiksować (konsystencja musu). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Wszystkie składniki  tj. fasolę, cukinię, cebulę, wyciśnięty czosnek, skrobię, sól oraz przyprawy zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy (u mnie duża keksówka), wierzch posmarować oliwą. Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach. Można podawać na ciepło - np. na obiad z surówką, a po ostudzeniu do kanapek.

3 komentarze: