czwartek, 27 września 2012

FASOLAKIA

 

Nieskomplikowane, ale pyszne greckie danie...


Składniki:

500g fasolki szparagowej
3 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 pomidory (sparzone, obrane i zmiksowane)
oliwa 
natka pietruszki
sól
pieprz

Fasolkę umyć, obciąć końce, pokroić na kawałki długości ok. 3cm.
W głębokim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, a po chwili także pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki oraz marchewkę, smażyć przez chwilę mieszając. Wlać przecier przygotowany z pomidorów i dusić 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojoną fasolkę i trochę natki pietruszki oraz sól i pieprz. Dolać tyle gorącej wody, aby warzywa były niemal przykryte. Dusić pod przykryciem do miękkości ma małym ogniu (u mnie było to jeszcze ok. 40 minut). Przed podaniem udekorować pozostałymi listkami natki.


3 komentarze:

  1. uwielbiam fasolkę, wiec to danie na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolkę to ja mogłabym jeśc na okrągło :) Zachęcająca propozycja podania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam całą zamrażarkę fasolki z działki. Na bank wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń