czwartek, 13 września 2012

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ W SOSIE CURRY


Czas na obiad... W domu zostały ziemniaki, kawałek dyni, cebula i trochę mleka kokosowego... Wyjdzie coś z tego? Wyszło i to jak!:) 


Składniki:

5 dużych ziemniaków
ok. 500 g dyni
2-3 czerwone cebule
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleczka kokosowego wymieszanego z 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki curry (lub kurkumy)
sól
pieprz

Warzywa obrać i pokroić na kawałki wielkości ok. 1,5cm. Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Włożyć do naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mleczko kokosowe wymieszać z wodą i curry i zalać nim lekko podpieczone warzywa (zrobiłam to po ok. 30 minutach pieczenia) i piec do miękkości.  Ja piekłam w sumie przez ok. 60 minut.



 


Dyniowe przysmaki

2 komentarze:

  1. jestem właśnie na etapie poszukiwania przepisów z dynią w roli głównej. Fajny przepis :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie może nie jest zbyt fotogeniczne, ale połączenie mleczka kokosowego z curry zaskakuje - pozytywnie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń