Czas na obiad... W domu zostały ziemniaki, kawałek dyni, cebula i trochę mleka kokosowego... Wyjdzie coś z tego? Wyszło i to jak!:)
Składniki:
5 dużych ziemniaków
ok. 500 g dyni
2-3 czerwone cebule
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleczka kokosowego wymieszanego z 1/2 szklanki wody
2 łyżeczki curry (lub kurkumy)
sól
pieprz
Warzywa obrać i pokroić na kawałki wielkości ok. 1,5cm. Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Włożyć do naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mleczko kokosowe wymieszać z wodą i curry i zalać nim lekko podpieczone warzywa (zrobiłam to po ok. 30 minutach pieczenia) i piec do miękkości. Ja piekłam w sumie przez ok. 60 minut.
jestem właśnie na etapie poszukiwania przepisów z dynią w roli głównej. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Danie może nie jest zbyt fotogeniczne, ale połączenie mleczka kokosowego z curry zaskakuje - pozytywnie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń