Jeszcze jeden chlebek upieczony przeze mnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Tym razem połączenie mąki z brązowego ryżu z gryką, ostropestem i pestkami dyni. Zdrowy i pyszny!
Składniki:
1-1,5 szklanki zakwasu kukurydzianego (jak w przepisie na chleb kukurydziano-kasztanowy - wpis poniżej)
1 i 1/2 szklanki mąki z brązowego ryżu ( u mnie ryż zmielony w młynku)
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną)
3 łyżki zmielonych ziaren ostropestu
dwie garście pestek dyni + trochę do posypania chleba
4 łyżki siemienia lnianego
sól
2 łyżki oliwy
Siemię zalać dwiema szklankami wrzątku i odstawić do ostygnięcia, następnie miksować przez ok. 1-2 minuty aż pojawi się piana. Wsypać mąkę, ostropest, pestki dyni, sól, dodać zakwas i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Następnie włożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania (na przynajmniej 2-3 godziny). Wierzch posmarować oliwą, posypać pestkami i chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 70 minut.
chleb w trakcie wyrastania:
Wygląda zachęcająco, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńUpiec dobry BG to prawdziwe wyzwanie mam nadzieję że tym razem będzie prawie idealny:)