Pyszne i aromatyczne - na powitanie jesieni...
Składniki:
szklanka mąki (u mnie gryczana)
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1,5 szklanki drobno startej marchewki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
łyżeczka proszku po pieczenia BIO (kamień winny)
łyżka octu balsamicznego
Polewa:
50g sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")
2 łyżki karobu
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu - jeśli ktoś może)
Połączyć suche składniki, wymieszać z marchewką i startą skórką. Dolać olej, wodę i ocet balsamiczny. Wymieszać i przełożyć do formy ( u mnie tortownica 20cm). Piec 35-40 minut w 180 stopniach.
Składniki polewy podgrzać w rondelku (tylko do rozpuszczenia i połączenia składników). Polać ostudzone ciasto.
Przepis dodaję do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika.
Super przepis. Zdecydowanie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPolecam:)Pozdrawiam!
Usuńmarchewkowe jest pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo
Uwielbiam wszelkie ciasta marchewkowe, dyniowe, cukiniowe...:) Pozdrawiam!
UsuńPysznie wygląda! Muszę wypróbować tę gryczaną mąkę:)
OdpowiedzUsuńPolecam samemu przygotować - mieląc niepaloną kaszę gryczaną (ja robię to w młynku do kawy). Nie wiem dlaczego, ale taka świeża, zmielona w domu jest lepsza od kupionej w sklepie.
UsuńWygląda pysznie..a ja jeszcze nie robiłam żadnego ciasta z marchewką..
OdpowiedzUsuń