piątek, 21 września 2012

SZARLOTKA KASZTANOWA





Składniki:

40g masła klarowanego (dla NieAlergików może być "zwykłe")
1/4 szklanki oleju/oliwy
szklanka mąki kasztanowej
1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki syropu z agawy

4-5 jabłek

Z podanych składników przygotować ciasto - "kruszonkę". 
1/3 ciasta wylepić dno formy ( u mnie tortownica 20cm). Na ciasto wyłożyć obrane i poszatkowane jabłka. Wierzch posypać resztą "kruszonki". Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach.


Przepis dodaję do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika.


Ciasta z owocami sadu

Słodkie jabłuszka

8 komentarzy:

  1. kasztanowa szarlotka? czegos takego jeszcze nie widzialam ! i nie jadlam ! i juz tego zaluje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super szarlotka! Z pewnością wypróbuję. Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluje, ciasto wyglda wspaniale i wydaje sie proste do przygotowania :) A jaki smak daje maka kasztnowa? Nigdy nie probowalam czegos takiego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Mąka kasztanowa nadaje lekką słodycz wypiekom. Następnym razem chyba nawet pominę agawę/cukier (chyba, że jabłka będą kwaśne). Polecam także naleśniki z tą mąką (przepis na moim blogu). Pozdrawiam!

      Usuń
  4. niestety ciasto mi nie wyszło ;( Pomimo niewielkiej tortownicy ciasta było duuużo za mało, a jabłka się nie "rozciapały". Następnym razem podgrzeję jabłka i zrobię dwa razy tyle ciasta...chyba że jest jakiś inny pomysł ? pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm, szkoda, że się nie udało:( Ja użyłam formy 20cm i w moim odczuciu ciasta było w sam raz. Co do "rozciapania" to pewnie zależy to od odmiany jabłek, niestety nie pamiętam jakich jabłek użyłam. Świetny pomysł, by jabłka wcześniej podgrzać, zwłaszcza, gdy to są twardsze odmiany. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! Zamiast kukurydzianej użyłam migdałową. Jednak w moim piekarnik 40 min ti za dlugo. 20 spokojnie by wystarczyło i nawet 160 stopni z tetmoobiegiem. Wszystko zależy od piekarnika. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń