poniedziałek, 10 września 2012

PUDDING KOKOSOWY Z SZAFRANEM I JEŻYNAMI

 

Otrzymałam przesyłkę z pięknej Toskanii - szafran, który wygrałam na blogu Aleksandry. Przyrządziłam aromatyczny pudding ryżowy na mleku kokosowym ze szczyptą szafranu. Gotowy podałam z jeżynami. Pyyycha!


Składniki (3 porcje):

szklanka białego ryżu
120g mleczka kokosowego + 250ml wody
3 łyżki soku z cytryny
odrobina szafranu
pół laski wanilii
3 łyżki syropu z agawy (lub cukru)
jeżyny lub maliny
2 łyżki cukru

Mleczko kokosowe, wodę, sok z cytryny, szafran, syrop z agawy oraz ziarenka z laski wanilii wymieszać lub zmiksować. Suchy ryż wsypać do kokilek i zalać go mlecznym płynem. Kokilki wstawić do parowaru i gotować ok. 50-60 minut. Gotowy pudding ostudzić (ja odstawiłam na noc do lodówki). Owoce posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Pudding przed podaniem udekorować owocami i polać sokiem.

W dniu, w którym dowiedziałam się, że dostanę szafran z Włoch przeczytałam o akcji Literatura na talerzu 2012. Zastanawiałam się więc nad dwiema potrawami - jedną z szafranem, a drugą "literacką". Kiedy chwilę potem zaczęłam czytać "Perską narzeczoną" Laury Fitzgerald stało się jasne, że potrzebuję jednej, pachnącej szafranem potrawy:). "Siedzimy przy kuchennym stole, popijając herbatę i zajadając owoce oraz sholeh-zard, przepyszny pudding ryżowy z szafranem (...)" .











3 komentarze:

  1. Och, jaki musi być pyszny! Wspaniały przepis i pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń