Rarytas dla NieAlergików... Muffiny cudownie pachnące czekoladą i truskawkami...
Składniki (na ok. 12 muffinek):
225 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
140 g brązowego cukru
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
kilkanaście truskawek (użyłam mrożonych)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć: mąkę, kakao, proszek do
pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu: roztrzepane
jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do
połączenia składników. Dodać czekoladę, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek (do 3/4
wysokości). W każdą muffinkę wetknąć truskawkę (lub dwie małe). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z
truskawkami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka (u mnie było to ok. 40 minut).
Wyglądają PRZEPYSZNIE!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie, pięknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńUpiekę je dzieciakom ... z truskawkami ... a może jeszcze z wiśniami , z malinami ...albo z owocowym miksem ?? :):):)
OdpowiedzUsuń/ czekoladowe lubią najbardziej :) /
Mmm, truskawki... Ja chcę lato!
OdpowiedzUsuńA muffinki wyglądają bosko :)
Przepadam za czekoladowymi muffinkami, to moje ulubione wypieki zaraz za brownie. Iealne brownie udało mi się upiec dopiero, kiedy skorzystałam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ Od tej pory jestem mistrzynią!
OdpowiedzUsuń