środa, 30 stycznia 2013

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI


 

Rarytas dla NieAlergików... Muffiny cudownie pachnące czekoladą i truskawkami...



Składniki (na ok. 12 muffinek):

225 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
140 g brązowego cukru
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
kilkanaście truskawek (użyłam mrożonych)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu połączyć: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffinek (do 3/4 wysokości). W każdą muffinkę wetknąć  truskawkę (lub dwie małe). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z truskawkami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka (u mnie było to ok. 40 minut).

Oparłam się na przepisie na muffinki z malinami.

 



5 komentarzy:

  1. wyglądają bajecznie, pięknie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekę je dzieciakom ... z truskawkami ... a może jeszcze z wiśniami , z malinami ...albo z owocowym miksem ?? :):):)
    / czekoladowe lubią najbardziej :) /

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, truskawki... Ja chcę lato!
    A muffinki wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za czekoladowymi muffinkami, to moje ulubione wypieki zaraz za brownie. Iealne brownie udało mi się upiec dopiero, kiedy skorzystałam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ Od tej pory jestem mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń