Inspirowana rybą "po grecku":) Podałam z klopsikami jaglanymi. Następnego dnia była jeszcze pyszniejsza! Przepis pochodzi ze Smakoterapii.
Składniki:
4-5
marchewek
duża
pietruszka
średni seler
2 cebule
4 ząbki
czosnku
pomidory
(szklanka posiekanych, bez skórki)
kilka łyżek
koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
liść laurowy
ziele
angielskie
majeranek
ew. ostra
papryka
słód lub
miód (1/2-1 łyżki, do smaku)
olej
nierafinowany
Cebulę pokroić i poddusić na patelni
na niewielkiej ilości oleju. Warzywa umyć, obierać, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach i dorzuć do cebuli. Całość podsmażyć chwilkę, a następnie przełożyć
do garnka i zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do
miękkości dodając tyle wody by osiągnąć ulubioną gęstość zupy. Pod koniec
gotowania dodać pomidory i koncentrat oraz resztę przypraw (zmiażdżony
czosnek, sól, pieprz, majeranek, paprykę, słód ). Zupę lekko zmiksowałam, ale
nie jest to konieczne.
Klopsiki -
składniki:
2 garście
migdałów (kupiłam mielone)
garść
słonecznika
15 łyżek
ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka
siemienia lnianego
czosnek
3 suszone
pomidory
sól
pieprz
kozieradka
daje "rosołkowy" aromat)
majeranek
skrobia np.
ziemniaczana (1/4 objętości całej masy na pulpety - proponuję dać nieco mniej)
Migdały i
siemię zmielić. Zmielić także kaszę jaglaną i suszone pomidory. Dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Całość wymieszać i
uklepać w misce. Podzielić na cztery części i jedną część masy odłożyć.
Tę odebraną część masy dodać do zupy i dokładnie wmieszać - zagęści i lekko
zabieli zupę. W wolne miejsce wsypać brakującą ilość skrobi i wymieszać.
Formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i gotować
bezpośrednio w zupie (wystarczy chwila, ok. 2-3 minuty).
Bardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy skład klopsików, zupa na mroźne dni najlepsza!
OdpowiedzUsuńSame pyszności u Ciebie na blogu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKlopsiki z jaglanej kaszy - świetny przepis dla kogoś takiego jak ja :) próbuję rozsmakować się w tym nowym dla mnie smaku ... kaszy jaglanej "na słodko" jakoś nie polubiłam , ale te klopsiki są "w moim guście"...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ...