poniedziałek, 14 stycznia 2013
MARCHEWKOWY PASZTET Z SOCZEWICY
Składniki:
400g czerwonej soczewicy
3 duże marchewki
1 pietruszka
por
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok. pół szklanki otrąb gryczanych (lub innych)
sól
kozieradka
Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem (lepiej niezbyt dużo i ewentualnie w trakcie gotowania uzupełnić wodę) i ugotować z dodatkiem soli i kozieradki. Lekko ostudzić.
Marchewkę i pietruszkę ugotować. Dwie marchewki, pietruszkę oraz pokrojonego pora zmiksować (niezbyt dokładnie - mogą pozostać małe kawałki) z ugotowaną soczewicą. Dodać skrobię, otręby oraz jedną marchewkę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i/lub ulubionymi ziołami. Przełożyć do formy, piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.
U mnie podana ilość składników wystarczyła na małą keksówkę oraz dwie kokilki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawe czy by mi smakował.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztety warzywne! Pycha :)
OdpowiedzUsuńZrobię, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńRobię z soczewicy i bardzo nam smakuje:) Twój wygląda tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńfajna sprawa! dzięki za udział w akcji gotuj sezonowo!
OdpowiedzUsuńZabieram się dziś za pieczenie pasztetu z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńNie mam skrobi kukurydzianej ... jak sądzisz czym mogę ją zastąpić ?
UsuńMoże być dowolna mąka, by zagęścić masę:)
Usuńdziękuję ... taki pasztet będzie fajnym urozmaiceniem w naszej diecie :)
UsuńNam najbardziej smakuje na ciepło z ćwikłą:) Na zimno wolimy fasolowy: http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/10/pasztet-z-fasoli.html
UsuńPozdrawiam:)