poniedziałek, 14 stycznia 2013

MARCHEWKOWY PASZTET Z SOCZEWICY



Składniki:

400g czerwonej soczewicy
3 duże marchewki
1 pietruszka
por
3 łyżki skrobi kukurydzianej
ok. pół szklanki otrąb gryczanych (lub innych)
sól
kozieradka

Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem (lepiej niezbyt dużo i ewentualnie w trakcie gotowania uzupełnić wodę) i ugotować z dodatkiem soli i kozieradki. Lekko ostudzić.
Marchewkę i pietruszkę ugotować.  Dwie marchewki, pietruszkę oraz pokrojonego pora zmiksować (niezbyt dokładnie - mogą pozostać małe kawałki) z ugotowaną soczewicą. Dodać skrobię, otręby oraz jedną marchewkę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i/lub ulubionymi ziołami. Przełożyć do formy, piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.
U mnie podana ilość składników wystarczyła na małą keksówkę oraz dwie kokilki.





11 komentarzy:

  1. Ciekawe czy by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pasztety warzywne! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię z soczewicy i bardzo nam smakuje:) Twój wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna sprawa! dzięki za udział w akcji gotuj sezonowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram się dziś za pieczenie pasztetu z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam skrobi kukurydzianej ... jak sądzisz czym mogę ją zastąpić ?

      Usuń
    2. Może być dowolna mąka, by zagęścić masę:)

      Usuń
    3. dziękuję ... taki pasztet będzie fajnym urozmaiceniem w naszej diecie :)

      Usuń
    4. Nam najbardziej smakuje na ciepło z ćwikłą:) Na zimno wolimy fasolowy: http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/10/pasztet-z-fasoli.html
      Pozdrawiam:)

      Usuń