piątek, 11 stycznia 2013
ZUPA Z SOCZEWICĄ
Składniki:
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
cebula
3 ziemniaki
kawałek dyni (u mnie ok. 300g)
100 g czerwonej soczewicy
liść laurowy
sól
kozieradka
olej lniany zimnotłoczony
natka pietruszki do posypania (u mnie suszona)
Warzywa obrać, pokroić, soczewicę opłukać na sitku, zalać wrzątkiem, dodać listek laurowy i gotować aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Lekko zmiksować, doprawić do smaku solą i kozieradką. Na talerzu posypać natką i dodać łyżkę zdrowego oleju.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A u mnie soczewica leży na szafce i patrzy na mnie. Pora coś z nią zrobić :).
OdpowiedzUsuńZupka pierwsza klasa :)
Bardzo, ale to bardzo lubię, zwłaszcza doprawioną curry :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak zupa z soczewicą, czas na nią!
OdpowiedzUsuńA ja dopiero co zrobiłam swoją pierwszą zupę z soczewicy (jeszcze jej nie zdążyłam opublikować) i jestem nią zachwycona:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia:)