sobota, 5 stycznia 2013

MIGDAŁOWE PIEGUSKI

 

Przepis na ciasteczka zamieściła wczoraj na blogu Dominika z  Garnkofilii. Od razu je upiekłam. Są rewelacyjne! Polecam nie tylko alergikom!


Składniki:

szklanka mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną)
pół szklanki mąki jaglanej
pół szklanki maku
szklanka mielonych migdałów (w oryginale orzechy)
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki stewii (w oryginale 3 łyżki miodu)
pół szklanki wody (lub mleka roślinnego)

Wszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać oliwę i wodę, zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto (sprawdza się patent Dominiki - wałowanie za pomocą słoika lub butelki), wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Z podanych składników wyszło 30 ciasteczek o średnicy 6cm i grubości 0,5cm.

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne :)
    Niestety, alergicy zazwyczaj nie mogą migdałów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patysko, warto pokombinować z dozwolonymi składnikami. Tutaj zamiast migdałów proponowałabym np. zmielone pestki słonecznika.

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie :) swoją drogą dobry pomysł na oryginalny prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oliwa to znaczy oliwa z oliwek? Jeśli tak to muszę zapytać - czy ciasteczka nie wychodzą gorzkawe? Ja bym dała raczej olej rzepakowy, który nie ma smaku ani zapachu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, użyłam oliwy z oliwek i nie wyczuwam goryczy. Nie przeszkadza mi smak oliwy w wypiekach i często jej używam, ale oczywiście można ją zastąpić olejem bardziej neutralnym w smaku. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Arniko, są prześliczne:)
    Częstuję się i pozdrawiam:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!:) Pozdrawiam i zapraszam częściej:)

      Usuń
  5. bardzo kuszące ciasteczka ... uwielbiam migdały ...

    OdpowiedzUsuń