środa, 16 stycznia 2013

KASZTANOWO-GRYCZANE NALEŚNIKI Z GRUSZKAMI



Składniki:

3/4 szklanki mąki kasztanowej
3/4 szklanki mąki gryczanej
woda

gruszki
kilka goździków
cynamon
syrop z agawy (lub inny słód do smaku)

Z mąki i wody przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć na patelni posmarowanej oliwą.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Włożyć do garnka, dodać goździki oraz cynamon, wlać odrobinę wody i gotować kilka minut pod przykryciem. Zmiksować, ewentualnie dosłodzić. Naleśniki posmarować musem.

7 komentarzy:

  1. to brzmi bardzo intrygująco:)
    Jak wynajdę taką mąkę w sklepie to już wiem, co z niej zrobię;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem połączenia tych mąk, same kasztanowe jakoś mnie nie przekonały:)
    Twoje ładnie się formują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię z samych kasztanów. Te są zdecydowanie mniej kasztanowe w smaku:)

      Usuń
  3. Zrobiłam, zmieniłam mąkę kasztanową bo nie miałam. To jest najprostsza ale naprawdę najlepsza wersja naleśników jaką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń