niedziela, 9 września 2012

CHLEB RYŻOWO-GRYCZANY Z OSTROPESTEM

 

Jeszcze jeden chlebek upieczony przeze mnie w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Tym razem połączenie mąki z brązowego ryżu z gryką, ostropestem i pestkami dyni. Zdrowy i pyszny!


Składniki:

1-1,5 szklanki zakwasu kukurydzianego (jak w przepisie na chleb kukurydziano-kasztanowy - wpis poniżej)
1 i 1/2  szklanki mąki z brązowego ryżu ( u mnie ryż zmielony w młynku)
1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej (zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną)
3 łyżki zmielonych ziaren ostropestu
dwie garście pestek dyni + trochę do posypania chleba
4 łyżki siemienia lnianego
sól
2 łyżki oliwy

Siemię zalać dwiema szklankami wrzątku i odstawić do ostygnięcia, następnie miksować przez ok. 1-2 minuty aż pojawi się piana. Wsypać mąkę, ostropest, pestki dyni, sól, dodać zakwas i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Następnie włożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania (na przynajmniej 2-3 godziny). Wierzch posmarować oliwą, posypać pestkami i chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 70 minut.
    
chleb w trakcie wyrastania:




Upiecz Smakowity Chleb!

1 komentarz:

  1. Wygląda zachęcająco, spróbuję:)
    Upiec dobry BG to prawdziwe wyzwanie mam nadzieję że tym razem będzie prawie idealny:)

    OdpowiedzUsuń