niedziela, 23 września 2012

CIASTO MARCHWIOWE Z KOKOSEM


Pyszne i aromatyczne - na powitanie jesieni...


Składniki:

szklanka mąki (u mnie gryczana)
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki brązowego cukru
1,5 szklanki drobno startej marchewki 
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
łyżeczka proszku po pieczenia BIO (kamień winny)
łyżka octu balsamicznego

Polewa:

50g sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")
2 łyżki karobu
2 łyżki syropu z agawy (lub miodu - jeśli ktoś może)

Połączyć suche składniki, wymieszać z marchewką i startą skórką. Dolać olej, wodę i ocet balsamiczny. Wymieszać i przełożyć do formy ( u mnie tortownica 20cm). Piec 35-40 minut w 180 stopniach. 

Składniki polewy podgrzać w rondelku (tylko do rozpuszczenia i połączenia składników). Polać ostudzone ciasto.

Przepis dodaję do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika.

Karob w kuchni

7 komentarzy:

  1. Super przepis. Zdecydowanie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. marchewkowe jest pyszne
    bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wszelkie ciasta marchewkowe, dyniowe, cukiniowe...:) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pysznie wygląda! Muszę wypróbować tę gryczaną mąkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam samemu przygotować - mieląc niepaloną kaszę gryczaną (ja robię to w młynku do kawy). Nie wiem dlaczego, ale taka świeża, zmielona w domu jest lepsza od kupionej w sklepie.

      Usuń
  4. Wygląda pysznie..a ja jeszcze nie robiłam żadnego ciasta z marchewką..

    OdpowiedzUsuń