piątek, 28 września 2012

KURCZAK Z WINOGRONAMI

 

Zastanawiałam się na jaki nowy sposób przyrządzić pierś kurczaka... Zrobiłam przegląd kuchni i jako dodatki wybrałam... wino i winogrona...


Składniki:

500g piersi z kurczaka (u mnie były to 4 pojedyncze filety)
duża cebula
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz 
1/2 szklanki oliwy
3/4 szklanki bulionu (u mnie wegetariański bez glutaminianu)
szklanka białego półwytrawnego wina
winogrona - ilość według własnych upodobań:)

Mięso umyć, włożyć do szklanego naczynia i zalać marynatą przygotowaną z oliwy, wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu i ziół. Odstawić na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin, a nawet całą noc). Rozgrzać patelnię i krótko obsmażyć mięso z obu stron, by się zrumieniło. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę, zalać bulionem i winem. Piec przez ok. godzinę. Około kwadrans przed końcem pieczenia dodać przepołowione winogrona.

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Zapraszam do udziału w konkursie: http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/09/konkurs-jesienne-smaki-ziemniaki.html

    OdpowiedzUsuń