czwartek, 15 listopada 2012

PESTO PIETRUSZKOWO-SŁONECZNIKOWE


Pesto użyłam do makaronu, ale smakowało mi też jako ... pasta do kanapek:) NieAlergikom polecam dodanie parmezanu lub innego twardego sera.


Składniki:

pęczek natki pietruszki
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy (użyłam oliwy od suszonych pomidorów)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz 
gałka muszkatołowa

Natkę pokroić, słonecznik podprażyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wrzucić do misy malaksera i zmiksować (pestki słonecznika zmieliłam wcześniej w młynku do kawy).


4 komentarze:

  1. robię czasami, właśnie takie, jest przepyszne <3
    zamiast parmezanu lubię dodać suszone płatki nieaktywnych drożdży, smak jest podobny a dużo zdrowiej :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze się czegoś ciekawego od Ciebie uczę:) Nie miałam pojęcia, że istnieją drożdże nieaktywne (aktywnych unikam, poza tym córeczka ich nie toleruje).

      Usuń
    2. Świetna propozycja! I też nigdy nie słyszałam o nieaktywnych drożdżach :)

      Usuń
  2. mam paczkę pestek słonecznika i sporo zamrożonej natki pietruszki / mam nadzieję , że mrożona pietrucha nie zakłóci "stabilności" pesto :)

    OdpowiedzUsuń