sobota, 9 lutego 2013

CZOSNKOWE CIASTKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ



Składniki:

szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki zmielonych pestek słonecznika
1/3 szklanki płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne) - można pominąć, zastępując mąką
7 mocno rozdrobnionych suszonych pomidorów
1/3 szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1/2 szklanki wody
łyżka granulowanego czosnku
łyżka suszonej bazylii
płaska łyżeczka soli - można pominąć, zwłaszcza, gdy pomidory są solone
pestki do posypania (opcjonalnie)

Mąki połączyć z siemieniem, zmielonymi pestkami, płatkami oraz drobnymi kawałeczkami pomidorów. Dodać czosnek, bazylię, ew, trochę soli, wymieszać. Dolać olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią oraz wodę, zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać pestkami. Piec do zrumienienia, ok. 20-25 minut w 180 stopniach. 




Przepis zgłaszam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

  

6 komentarzy:

  1. Wyglądają baaaaardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co będę robić w następnej kolejności :) wytrawne ciastka już chodziły mi po głowie ale jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetny pomysł:) wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne te ciasteczka! Chętnie bym spróbowała takiej przegryzki, np do wina. :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Arniko , czy mąkę gryczaną i jaglaną uzyskam mieląc drobno kaszę ?
    / Cieszę się , że udało Ci się kupić olej ze smakiem :) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ankawell, oczywiście! Właśnie tak robię:) Mielę ziarenka w młynku do kawy:)Mąkę gryczaną przygotowuję z kaszy gryczanej niepalonej.
      Olej kupiłam dzięki Tobie (dziękuję!):)

      Usuń