Pyszny, sycący chlebek pszenno-żytni, dla osób, które nie muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Zawsze piekę z podwójnej porcji. Pomijam drożdże, ponieważ świetnie wychodzi bez ich dodatku.
Składniki (1 porcja):
270 g żytniego zakwasu
135 g żytniej mąki razowej
180 g mąki pszennej
200 g ciepłej wody
9 g soli
1 g suchych drożdży (1/4 łyżeczki) lub 2 g drożdży świeżych - pomijam
dwie garście pestek np. dyni lub słonecznika
Wszystkie
składniki wymieszać w misce i pozostawić na 45 minut, następnie przemieszać
ciasto i znów zostawić na 45 minut. Ciasto przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 h; ciasto
ma prawie podwoić swoją objętość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 220 stopniach przez ok. 50-60 minut.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńMusi dobrze smakować :) Będę drążyć kwestię zakwasu - kupujesz czy robisz?
OdpowiedzUsuńZakwas własnej produkcji:) Mam go już ok. 2 lata, więc ma moc:) Trzymam go w lodówce, gdy chcę upiec chleb wyjmuję go dzień przed pieczeniem i "rozkręcam" dokarmiając mąką i dolewając wody. W dniu pieczenia odlewam tyle, ile potrzebuję, a resztę chowam do lodówki.
OdpowiedzUsuńMłody zakwas (w pierwszych tygodniach) jest dość słaby i wtedy warto do chleba dodać trochę drożdży. Później nabiera mocy, chleb rewelacyjnie wyrasta i jest "dziurzasty":)
Od dawna mam ochotę upiec ten chleb. Twoje zdjęcia wyglądają tak kusząco, że chyba wreszcie się zmotywuję i zrobię:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj:) Jak zaczniesz to już nie kupisz chleba, tylko będziesz sama piekła:) Pozdrawiam!
Usuń