Pachnące orzechowo muffiny dla NieAlergików...
Składniki:
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
80g brązowego cukru
100g posiekanych orzechów włoskich
250ml mleka lub wody
6 łyżek oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem z kasztanów jadalnych lub nutella
Mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem, cukrem i orzechami. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi - przemieszać kilka razy łyżką.
Ciasto nałożyć do formy do pieczenia muffinek (do 3/4 wysokości). Na każdą muffinkę nałożyć łyżeczkę kremu. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
świetnie wyglądają, z chęcią zjadłabym jedną zwłaszcza, że nigdy nie jadłam kremu z kasztanów:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń