Zdrowe, sycące, beztłuszczowe muffinki, idealne na drugie śniadanie. Zainspirował mnie przepis z bloga Feed me better!. Dla swoich potrzeb wprowadziłam zmiany (mąka bez glutenu, jajo zastąpiłam siemieniem, mleko wodą...).
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki (użyłam jaglanej i gryczanej)
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
5 łyżek otrębów (u mnie gryczane)
dwie łyżki siemienia lnianego
1,5 szklanki wody
2 łyżki stewii
1 i 1/3 szklanki owoców - u mnie mrożona mieszanka owoców (maliny, jeżyny, jagody, wiśnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bio
szczypta soli
Siemię zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia, zmiksować. Kaszę wymieszać z mąką, solą,
stewią, amarantusem, otrębami i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników wlać siemię z wodą i wymieszać łyżką. Dodać owoce, wymieszać. Masę przełożyć do foremek, piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
musze koniecznie takie zrobic ;)
OdpowiedzUsuńCudne! :)
OdpowiedzUsuńcudne! i do tego zdrowe! rewelacja! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńsuper, wypróbuję tylko bez dodatku mąki :)
OdpowiedzUsuń