czwartek, 14 lutego 2013

MUFFINKI ORZECHOWE Z KREMEM KASZTANOWYM lub Nutellą


Pachnące orzechowo muffiny dla NieAlergików... 


Składniki:

280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
80g brązowego cukru
100g posiekanych orzechów włoskich
250ml mleka lub wody
6 łyżek oleju
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego 

krem z kasztanów jadalnych lub nutella

Mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem, cukrem i orzechami. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi - przemieszać kilka razy łyżką.
Ciasto nałożyć do formy do pieczenia muffinek (do 3/4 wysokości). Na każdą muffinkę nałożyć łyżeczkę kremu. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. 








2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają, z chęcią zjadłabym jedną zwłaszcza, że nigdy nie jadłam kremu z kasztanów:)

    OdpowiedzUsuń