wtorek, 5 lutego 2013

CHLEB 60/40 NILSA

 

Pyszny, sycący chlebek pszenno-żytni, dla osób, które nie muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Zawsze piekę z podwójnej porcji. Pomijam drożdże, ponieważ świetnie wychodzi bez ich dodatku.


Składniki (1 porcja):

270 g żytniego zakwasu 
135 g żytniej mąki razowej 
180 g mąki pszennej 
200 g ciepłej wody
9 g soli
1 g suchych drożdży (1/4 łyżeczki) lub 2 g drożdży świeżych - pomijam

dwie garście pestek np. dyni lub słonecznika



Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić na 45 minut, następnie przemieszać ciasto i znów zostawić na 45 minut. Ciasto przełożyć do formy i  pozostawić do wyrośnięcia (około  2 h; ciasto ma prawie podwoić swoją objętość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 220 stopniach przez ok. 50-60 minut.





Chleb domowy

5 komentarzy:

  1. Musi dobrze smakować :) Będę drążyć kwestię zakwasu - kupujesz czy robisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakwas własnej produkcji:) Mam go już ok. 2 lata, więc ma moc:) Trzymam go w lodówce, gdy chcę upiec chleb wyjmuję go dzień przed pieczeniem i "rozkręcam" dokarmiając mąką i dolewając wody. W dniu pieczenia odlewam tyle, ile potrzebuję, a resztę chowam do lodówki.
    Młody zakwas (w pierwszych tygodniach) jest dość słaby i wtedy warto do chleba dodać trochę drożdży. Później nabiera mocy, chleb rewelacyjnie wyrasta i jest "dziurzasty":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna mam ochotę upiec ten chleb. Twoje zdjęcia wyglądają tak kusząco, że chyba wreszcie się zmotywuję i zrobię:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj:) Jak zaczniesz to już nie kupisz chleba, tylko będziesz sama piekła:) Pozdrawiam!

      Usuń