Bezglutenowe, wegańskie...
Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
ok. 3/4 szklanki wody
sól
200g czerwonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ew. ulubione zioła
2-3 łyżki oliwy
Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości. Cebulę obrać, drobno pokroić, lekko zrumienić na patelni na łyżce oliwy. Soczewicę połączyć z cebulą, doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać. Można zmiksować (u mnie soczewica była tak miękka, że sama się rozpadła i masa była jednolita już po wymieszaniu łyżką).
Mąki połączyć, dolewać wodę (tyle ile "zabierze" mąka - 3/4-1 szkl.) i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na jednej połowie koła ułożyć farsz, delikatnie złożyć na pół - brzeg można ostrożnie zlepić, ale nie jest to konieczne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmarować oliwą i piec do zrumienienia (u mnie ok. 20 minut).
Co tu dużo gadać - po prostu świetne :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Potrzeba matką wynalazku;)
UsuńZaraz po Świętach planuję zrobić zwykłe pierogi ale z takim farszem. Super przepis:)
OdpowiedzUsuńpieczone pierogi z soczewicą - pychota :)... jadłam takie w karczmie w Bieszczadach ... były w wersji "dla niealergików" , ale jestem pewna , że Twoje ciasto smakuje równie dobrze :)
OdpowiedzUsuń