sobota, 22 grudnia 2012

PIECZONE PIEROŻKI Z SOCZEWICĄ

 

Bezglutenowe, wegańskie... 


Składniki:

3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
ok. 3/4 szklanki wody
sól

200g czerwonej soczewicy
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ew. ulubione zioła

2-3 łyżki oliwy

Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości. Cebulę obrać, drobno pokroić, lekko zrumienić na patelni na łyżce oliwy. Soczewicę połączyć z cebulą, doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać. Można zmiksować (u mnie soczewica była tak miękka, że sama się rozpadła i masa była jednolita już po wymieszaniu łyżką).

Mąki połączyć, dolewać wodę  (tyle ile "zabierze" mąka - 3/4-1 szkl.) i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na jednej połowie koła ułożyć farsz, delikatnie złożyć na pół - brzeg można ostrożnie zlepić, ale nie jest to konieczne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmarować oliwą i piec do zrumienienia (u mnie ok. 20 minut).





4 komentarze:

  1. Co tu dużo gadać - po prostu świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Potrzeba matką wynalazku;)

      Usuń
  2. Zaraz po Świętach planuję zrobić zwykłe pierogi ale z takim farszem. Super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone pierogi z soczewicą - pychota :)... jadłam takie w karczmie w Bieszczadach ... były w wersji "dla niealergików" , ale jestem pewna , że Twoje ciasto smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń