środa, 12 grudnia 2012

SCHAB Z GRUSZKAMI I GORGONZOLĄ dla NieAlergików

 

Danie idealne na świąteczny obiad. Sos jest obłędnie pyszny! Musicie spróbować!


Składniki:

schab w plastrach (tyle porcji ile potrzebujecie; u mnie było 6)
250ml kremówki
200 g gorgonzoli
1-2 ząbki czosnku
słodkie, dojrzałe gruszki - tyle plastrów ile porcji mięsa
majeranek
sól
pieprz

Mięso lekko rozbić tłuczkiem (nie tak mocno jak na schabowe), posypać solą i pieprzem. Lekko zrumienić na patelni, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdej porcji położyć kawałek gruszki. Polać kremówką wymieszaną z pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Posypać majerankiem oraz pokruszoną gorgonzolą. Zapiekać pod przykryciem przez ok. 30 minut w 200 stopniach.
Z podanej porcji wychodzi dużo sosu, myślę, że wystarczy nawet na 12 porcji mięsa.

1 komentarz: