Tym chlebkiem raczę moją "glutenową" część rodzinki już od prawie dwóch lat:)
Zdrowy i pyszny z dodatkiem ziaren.
Składniki:
400g aktywnego zakwasu żytniego
200g mąki żytniej razowej (typ 2000)
270g mąki pszennej (daję w całości razową lub razową pół na pół z białą)
300g letniej wody
sól (ok. 13g)
garść siemienia lnianego
dwie garście pestek słonecznika lub/i dyni
Składniki wymieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie ciasto wymieszać i ponownie odstawić na 45-60 minut. Następnie przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury (ciasto powinno prawie podwoić objętość; u mnie trwa to zwykle 2 godziny) ). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godzinę w 200-220 stopniach.
Wierzch chlebka można przed pieczeniem posmarować oliwą, a jeszcze lepiej jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Chlebek wygląda super apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJa piekę podobny od kilku lat i stwierdzam, że smak i zapach domowego chlebka nie ma sobie równych :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Super chlebek! :)
OdpowiedzUsuń