piątek, 7 grudnia 2012

RAZOWIEC PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Tym chlebkiem raczę moją "glutenową" część rodzinki już od prawie dwóch lat:) 

Zdrowy i pyszny  z dodatkiem ziaren.


Składniki:

400g aktywnego zakwasu żytniego
200g mąki żytniej razowej (typ 2000)
270g mąki pszennej (daję w całości razową lub razową pół na pół z białą)
300g letniej wody
sól (ok. 13g)
garść siemienia lnianego
dwie garście pestek słonecznika lub/i dyni

Składniki wymieszać i odstawić na około godzinę. Po tym czasie ciasto wymieszać i ponownie odstawić na 45-60 minut. Następnie przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury (ciasto powinno prawie podwoić objętość; u mnie trwa to zwykle 2 godziny) ). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godzinę w 200-220 stopniach. 
Wierzch chlebka można przed pieczeniem posmarować oliwą, a jeszcze lepiej jajkiem rozmąconym z mlekiem.

2 komentarze:

  1. Chlebek wygląda super apetycznie :-)
    Ja piekę podobny od kilku lat i stwierdzam, że smak i zapach domowego chlebka nie ma sobie równych :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń