poniedziałek, 31 grudnia 2012

CIASTECZKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI

 

Kolejna improwizacja z wykorzystaniem wiórków od mleczka kokosowego:)


Składniki:

3/4 szklanki mąki gryczanej
szklanka wiórków kokosowych (u mnie suche, pozostałe po przygotowaniu domowego mleczka kokosowego)
1/4 kostki masła klarowanego (dla NieAlergików może być "zwykłe")
3 łyżki syropu z agawy lub melasy
garść rodzynek bio

Wszystkie składniki połączyć. W dłoniach formować kule, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Formowanie ciasteczek wymaga nieco wysiłku, ponieważ "ciasto" jest dość sypkie. W przypadku trudności można nieco zwiększyć ilość masła.

 

Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

11 komentarzy:

  1. Ocieflorek ;) Super improwizacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie kokosanki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ... miłości i szczęścia i zdrowia ... i marzeń spełnienia ... i radości z rzeczy najprostszych , z codzienności ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy jeszcze nie piekłam ciastek z rodzynkami. Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pysznie, chociaż może zamiast kokosa użyję płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dakie domowe rodzynkowe kokosanki to prawdziwe pyszności.

    OdpowiedzUsuń