poniedziałek, 17 grudnia 2012

PIERNICZKI BEZGLUTENOWE


  
Od tygodnia pierniczki choinkowe czekają na drzewko, a teraz przyszedł czas, aby upiec wersję, którą będę mogła zjeść;) Zatem pierniczki bez glutenu, mleka i jajek.

Składniki:

1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
2 łyżki siemienia lnianego

1/2 szklanki wody

6 łyżek klarowanego masła (lub oliwy/oleju)

1/2 szklanki syropu daktylowego (kilka daktyli zmiksowanych w 1/2 szklanki wody)

2 łyżeczki karobu
1/2 łyżeczki kolendry
4 łyżeczki przyprawy korzennej


Mąki przygotowałam sama, mieląc ziarna w młynku do kawy.
Siemię zalać 1/2 szklanki wrzątku, odstawić. W garnku podgrzać tłuszcz, syrop daktylowy, karob, kolendrę i przyprawę korzenną. Wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić, dodać siemię i całość zmiksować na gładką masę. Dodać wymieszane mąki i zagnieść ciasto. Stolnicę podsypywać mąką jaglaną, rozwałkować ciasto, wycinać ciasteczka. Piec zależnie od grubości ok. 6-10 minut w 170 stopniach.

Inspiracją był dla mnie ten przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz