Bardzo szybkie w przygotowaniu. Pyszne...
Składniki (na ok. 10 pralinek):
10 suszonych fig
5 łyżek mielonych migdałów
łyżka inuliny (niekoniecznie)
łyżka melasy z chleba świętojańskiego (można zastąpić innym słodem, np. syropem z agawy)
wiórki kokosowe do obtoczenia
Figi zmiksować na "plastelinę", dodać mielone migdały, słód, inulinę i dokładnie wymieszać (ja zrobiłam to w malakserze, w którym rozdrabniałam figi). W dłoniach formować kuleczki. Obtoczyć w wiórkach. Gotowe!
Świetnie się prezentują ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Z daktyli też by pewnie wyszły:) Smakowite i zdrowe!
OdpowiedzUsuńMniam! Szkoda, że nie możemy migdałów.
OdpowiedzUsuńPatyska, bez migdałów bez można spróbować np. migdały zastąpić wiórkami albo zmielonym sezamem (o ile możecie).
UsuńŻyczę Wam zdrowych , rodzinnych , pełnych miłości Świąt ...
OdpowiedzUsuńwspaniałe pralinki ... muszę spróbować takie zrobić ... czy syrop klonowy to coś czym można zastąpić syrop z agawy ?
Ankawell, dziękuję za życzenia:)
UsuńTak, można, choć przyznaję, że nie próbowałam jeszcze syropu klonowego - jednak konsystencja podobna i też słodki, więc na pewno może być:)Często robię pralinki, dosłownie 5 minut i gotowe. Można dowolnie kombinować ze składnikami - daktyle, moreli, śliwki, wiórki kokosowe... Już same suszone owoce są tak słodkie, że słód w zasadzie można pominąć. Wystarczy zrobić "plastelinę: z owoców, utoczyć kulkę, ew. obtoczyć w wiórkach lub pudrze i już! Niedawno robiłam z samych suszonych śliwek i daktyli - też pycha:)
pralinki pierwsza klasa, wesołych świąt
OdpowiedzUsuńTakie pralinki muszą być pyszne - nie ma innego wyjścia:)
OdpowiedzUsuńUdanych Świąt i dobrego wypoczynku Ci życzę:)
Uhuhuhu.... proste i piękne!
OdpowiedzUsuńAkurat mam figi suszone:) Bardzo fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuńnabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńCudowne pralinki! Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWow! dotychczas robiłam takie tylko z daktyli, nie wiedzialam ze suszone figi również dadzą radę, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń